Werken als vrachtwagenchauffeur in de sector transport en logistiek staat voor werken in een sector die ertoe doet. Het kan zomaar zijn dat je op een later moment in je leven erachter komt dat je graag een andere weg in wilt slaan. Zo ook de 29 jarige Martijn Kramer uit Werkendam. Met de nodige ervaring met het laden en lossen van vrachtwagens die hij tijdens zijn vorige baan heeft opgedaan, wilde hij graag doorgroeien als vrachtwagenchauffeur. Via Swijnenburg heeft hij een opleiding tot CE-Chauffeur gevolgd. Martijn vertelt over dit leerzame traject. 

Hoi Martijn, kan jij mij allereerst vertellen wat het beroep van vrachtwagenchauffeur voor jou betekent?
Het werken als vrachtwagenchauffeur betekent voor mij het hebben van vrijheid. Ik vind het fantastisch om met zo’n grote wagen de weg op te gaan. Mijn dagen bestaan uit het bedienen van klanten, onze spullen van A naar B brengen en vervolgens veilig thuis aan te kunnen komen. 

Hoe ben je bij Swijnenburg terecht gekomen?
Toen ik van de middelbare school af kwam heb ik eerst een tijdje in de gehandicaptenzorg gewerkt. Ik merkte al vrij snel dat ik het prettiger vond, om gedurende mijn werkweek, niet enkel op één locatie werkzaam te zijn. Via een goede vriend ben ik vervolgens bij Tjaden terecht gekomen. Dit is een grondboorbedrijf waar ik mij voornamelijk bezig hield met materieel beheer. Hier was ik al veel bezig met vrachtwagens. Al vrij snel realiseerde ik mij dat ik ook graag op de wagen wilde rijden. Omdat ik bij Tjaden niet die mogelijkheid kreeg, ben ik verder gaan kijken. Op die manier ben ik bij Swijnenburg terecht gekomen. 

Je hebt gekozen om via een zij-instroom traject als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan. Waarom heb je speciaal voor dit traject bij Nederveen gekozen?
Swijnenburg heeft een goede samenwerking met Nederveen. Logischerwijs heb ik daar dan ook mijn opleiding tot CE-chauffeur gevolgd. Na het goed doorlopen van een testdag bij STL (Sector Transport en Logistiek) mag je starten met het lessen voor je C en vervolgens voor je CE. Dit traject wordt gesubsidieerd door STL en Swijnenburg betaald als werkgever mee. Uiteindelijk betaal je ongeveer 10% zelf. 

En hoe zit zo’n traject er precies uit?
Het traject begint met het uitvoeren van verschillende tests op de computer. Je reactie wordt getoetst, evenals je Nederlandse taalbeheersing. Vervolgens mag je zelf een klein stukje rijden. Aan de hand van die gegevens kijkt STL of je geschikt bent om het traject te vervolgen. Indien je een GO ontvangt wordt dit teruggekoppeld aan Swijnenburg. Het traject gaat verder met het volgen van rijlessen en het halen van het theorie examen. Ik had mijn theorie al tijdens mijn baan bij Tjaden gehaald. Ik wilde namelijk zo snel mogelijk aan de slag om dat papiertje te halen zodat ik de weg op kon gaan. Het hele traject duurt ongeveer 6 maanden. 

Wat kunnen andere geïnteresseerden verwachten van zo’n zij-instroom traject?
Als je graag je CE-rijbewijs wilt halen en snel aan de slag wil, is het traject zeker iets voor jou! Met de juiste instelling is het een relatief soepel traject. Bij Swijnenburg start je dan op de bus met je B rijbewijs en breng je orders naar particulieren of werk je in de warehouse mee. Swijnenburg houdt tussendoor rekening met jouw planning van lessen en werken. Het is dus een zeer flexibel traject. 

Wat maakt het werk als vrachtwagenchauffeur voor jou zo speciaal?
Het is erg ontspannen werk. Ik heb genoeg vrijheden en daar hecht ik zeer veel waarde aan. Sinds 2019 heb ik een nieuwe kooiaap (meeneemheftruck) op mijn wagen gekregen en eind vorig jaar twee nieuwe trailers. Dit zijn leuke dingen, want ik vind het belangrijk om mijn spullen netjes bij te houden. Je bent immers het visitekaartje van de zaak. 

Wat had je niet verwacht toen je als chauffeur aan de slag ging?
Dat is lastig, want ik heb van te voren al gekeken hoe een dag als vrachtwagenchauffeur eruit zou zien. Tegenwoordig zijn er ook overal op internet vlogs te vinden die je kunt bekijken. Dan weet je ongeveer wel een beetje wat je van het werkt kunt verwachten. Als chauffeur maak je lange dagen en een hoop uren. Dat weet je al voordat je aan het vak begint. Ik heb een vrouw en twee kinderen die weten dat ik veel onderweg ben. Vaak ben ik pas na het avondeten thuis, ondanks dat je op tijd terug probeert te zijn. Wat ik niet van te voren had verwacht is dat ik toch met enige regelmaat voor het eten al thuis ben. Dat is dus zeer positief. Het kan wel eens voorkomen dat je pas laat op de avond thuis komt of te maken hebt met tweedaagse ritten. Maar deze worden in overleg ingedeeld. Zolang je maar bespreekbaar kunt maken wat er op je hart ligt, is er een heleboel mogelijk. 

Wat zou jij tegen toekomstige collega’s willen zeggen?
Wees welkom! Bij Swijnenburg lopen we met een super gezellige ploeg rond. Dus als je van gevarieerd werk houdt, rijden op de wagen, fysiek gezond bent en graag werkt met mensen ben je bij ons zeker aan het juiste adres!

Heb jij er altijd van gedroomd om vrachtwagenchauffeur te worden? Swijnenburg biedt jou graag deze mogelijkheid door het zij-instroomtraject te volgen. Interesse? Neem dan contact op met Janica Swijnenburg op 0183-515663 of stuur een mail naar administratie@swijnenburg.nl om bij ons aan de slag te kunnen gaan.