Om vrachtwagenchauffeur te kunnen worden kun je kiezen voor verschillende trajecten, waaronder het BBL-traject. Tijdens dit traject ben je zowel aan het werk als bezig met je opleiding. De 19 jarige Max van den Herk uit Arkel begon zijn loopbaan bij het Gilde in Gorinchem waar hij de beroepsgoederenvervoer chauffeurs opleiding heeft gevolgd. Bij Swijnenburg maakte hij een start met loodswerkzaamheden, deuren opruimen en bussen en vrachtwagens laden. Sinds augustus 2021 rijdt hij zelfstandig op de vrachtwagen. In dit gesprek vertelt Max over de voordelen van een BBL-traject en voor wie dit zeker interessant is om te volgen.

Hoi Max, kan jij mij allereerst vertellen wat het beroep van vrachtwagenchauffeur voor jou betekent?
Het beroep van vrachtwagenchauffeur heb ik echt van huis uit heb meegekregen. Mijn opa en vader zijn allebei vrachtwagenchauffeur geweest. Dat werd er dus met de paplepel ingegoten. Voor mij voelt mijn carrière meer als hobby dan als werk. Ik vind het heerlijk om te doen. En dan krijg ik daar ook nog eens een mooi salaris voor. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk. 

Vanaf welk moment wist je dat je aan de slag wilde gaan als vrachtwagenchauffeur?
Vanaf het moment dat ik kon praten denk ik, haha. Maar het besef kwam wel rond mijn 8e jaar. Op dat moment mocht ik in de vakantie meerijden met mijn vader. Ik vond toen het idee om in zo’n grote wagen te rijden ontzettend gaaf. 

Waarom heb je gekozen voor het BBL-traject? En waar heb je deze gevolgd?
Het volgen van een BBL-traject scheelt een hoop tijd en geld. Daar was het mij echt voor te doen. Op het moment dat je bezig bent met je opleiding ben je tegelijkertijd geld aan het verdienen. En dat terwijl je pas 17 jaar oud bent. De praktijkopleiding volg je bij Swijnenburg zelf en een dag in de week ga je naar school. Ook dat is prettig.

Voor wie is het BBL-traject volgens jou zeer geschikt?
Eigenlijk voor iedereen die het in zich heeft om vrachtwagenchauffeur te worden. Iedereen kan zo’n wagen besturen, maar je moet wel inzicht hebben, flexibel en serieus zijn. Uiteraard is iedereen welkom. Ben je nieuwsgierig? Vraag dan vooral naar de mogelijkheden bij Swijnenburg. 

Hoe ben je bij Swijnenburg terecht gekomen?
Mijn vader is werkzaam bij een transportbedrijf. De zoon van zijn collega was al in dienst bij Swijnenburg. Met zijn ritten kwam hij ook buiten Nederland, terwijl mijn vader veel landelijke ritten rijdt. Via die zoon ben ik bij Swijnenburg binnen gekomen. Nu rijd ik niet alleen in Nederland, maar kom ik ook over de grens van België, Luxemburg en af en toe Duitsland. Je komt in andere gebieden, ziet andere landschappen. 

Hoe ziet een dag als BBL-er eruit?
Dat is voor mij alweer even geleden, maar in de ochtend begon ik eigenlijk altijd in de loods. In het begin maak je een paar busritten en op den duur stap je over op de grotere wagens. Vanaf dat moment word je wat vrijer gelaten en kan je dus meer kanten op. Op die manier groei je binnen het bedrijf alsmaar door. Naast je ritten ben je ook bezig met het klaarzetten van vracht en het laden en lossen van de wagens. Toen ik eenmaal de leeftijd kreeg om mijn rijbewijs te halen, ben ik op de bus gaan rijden en goederen weggebracht naar particulieren en daarna  gelijk doorgestroomd naar het rijden op de vrachtwagen. 

Wat maakt het werk als vrachtwagenchauffeur voor jou zo speciaal?
Sommige klanten zijn dolblij wanneer ik met de vrachtwagen weer binnen kom rijden. Dat is eigenlijk wel een beetje waar ik het voor doe. De klantvriendelijkheid maakt het werk speciaal. Als vrachtwagenchauffeur draai je natuurlijk meer uren dan bij een kantoorbaan, daar moet je wel tegen kunnen. Ik merk soms ook dat ik minder vaak thuis ben. Ik ben vijf dagen in de week onderweg. Tijdens de zomerdrukte kan je ook op een zaterdag rijden als je wilt. Op een dag werk ik gemiddeld tussen de 10 en 15 uur. Dat hoort bij mijn beroep, ik vind het persoonlijk fantastisch. 

Wat zou jij tegen toekomstige collega’s willen zeggen?
Bij Swijnenburg kom je terecht binnen een leuk bedrijf met gezellige collega’s en de mogelijkheid om door te stromen. Van rijden op de bus tot rijden op de bakwagen en de vrachtauto. Bij Swijnenburg zet je stappen om uiteindelijk met het grote geschut de weg op te gaan. 

Wil jij ook graag het BBL-traject volgen? Heb je hart en feeling voor het chauffeursvak en ben je woonachtig binnen een straal van 20 kilometer rond Werkendam? Kom dan vooral eens een kijkje bij ons nemen. Neem gerust contact op met Janica Swijnenburg op 0183-515663 of stuur een mail naar administratie@swijnenburg.nl