Als vrachtwagenchauffeur krijg je veel vrijheid. Je maakt lange ritten, bent veel weg van huis, maar krijgt de mooiste plekken te zien. De 60 jarige Henri van Santen is al ruim 33 jaar in dienst bij Swijnenburg. Hij heeft al vele Mercedessen schadevrij naar het miljoen gereden en nu rijdt hij in de spiegelloze MB actros. Voor Swijnenburg rijdt Henri altijd naar de bouwmarkten voor Deli Home. In een interessant gesprek vertelt hij wat het beroep van vrachtwagenchauffeur voor hem zo speciaal maakt. 

Hallo Henri, kan jij allereerst vertellen wat het beroep van vrachtwagenchauffeur voor jou betekent?
Werken als vrachtwagenchauffeur is echt mijn passie. Dat wist ik eigenlijk al van kinds af aan, maar toch koos ik voor een opleiding tot boekhouder. Ik ben begonnen op de mavo voordat ik de overstap maakte naar het praktijkdiploma voor boekhouden. Voor het examen van het praktijkdiploma plaatsvond, heb ik de keuze gemaakt om met de opleiding te stoppen. Toen ben ik gelijk de auto op gegaan. Mijn vader was chauffeur. Vanaf de leeftijd van 4 jaar mocht ik al een hele week mee rijden. Als vrachtwagenchauffeur heb je veel contact met de klant. Ik rijd nu ruim 33 jaar voor Swijnenburg en ik ben de klant eigenlijk meer als goede kennis gaan zien. Dat maakt het werk voor mij uniek.

Vanaf welk moment wist jij dat een baan als vrachtwagenchauffeur voor jou was weggelegd?
Zoals ik al eerder vertelde, wist ik eigenlijk van kinds af aan al dat ik op de vrachtwagen wilde rijden. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik ben in de voetsporen van mijn vader getreden. Tijdens mijn militaire dienst heb ik mijn B-rijbewijs gehaald en in mijn eigen beheer ben ik voor mijn C-rijbewijs gegaan inclusief code 95. Bij Swijnenburg heb ik op een later moment ook nog mijn mbo diploma voor beroepsgoederenvervoer behaald. 

Je bent ruim 33 jaar in dienst bij Swijnenburg. Heb je hiervoor bij andere transportbedrijven gewerkt?
Voordat ik bij Swijnenburg terecht ben gekomen, heb ik tien jaar voor Monster Transport gewerkt. Hier was het mijn taak om regionale bouwbedrijven te bevoorraden met technische materialen.  

Hoe ben je bij Swijnenburg terecht gekomen?
Via een oud-collega uit mijn vorige baan. Ruim 9,5 jaar hebben we samengewerkt. Ik hoorde al goede verhalen over Swijnenburg, dus op een dag besloot ik om eens een dag met hem mee te lopen. Toevallig kwam er op dat moment een positie vrij. Direct na mijn sollicitatie kon ik aan de slag. Swijnenburg is een zeer prettige werkgever. Ik heb het er erg naar mijn zin, mijn wagen is prettig, alles wordt goed geregeld en het salaris wordt altijd netjes op tijd betaald. 

Wat maakt het werk als vrachtwagenchauffeur voor jou zo speciaal?
Het contact met de klant, de goede werkovereenkomsten en de vrijheid in het werk maakt het werk als vrachtwagenchauffeur erg speciaal voor mij. Ik weet op dagelijkse basis wat er van mij verwacht wordt. Daarnaast heb ik ook een grote interesse voor vrachtwagens. Vrachtwagenchauffeur word je niet, dat ben je al vanaf je geboorte, zeg ik altijd maar! 

En wat maakt Swijnenburg zo’n prettige werkgever? Na 33 jaar zit je nog steeds op je plek.
Swijnenburg is een zeer prettige werkgever. Ik ben het er erg naar mijn zin, mijn wagen is prettig, alles wordt goed geregeld en het salaris wordt altijd netjes op tijd betaald. 

Wat zou jij graag tegen toekomstige collega’s willen zeggen?
Ik ben wel van mening dat het werk je echt moet liggen. Dus je moet goed weten waar je aan begint. Geen dag is hetzelfde en je begint niet iedere dag op dezelfde tijd. Als chauffeur maak je veel uren. Het moet dus niet alleen aanvoelen als werken, maar ook als hobby. Dus als je het leuk vindt om veel vrijheid te hebben en in contact te komen met verschillende klanten, is werken bij Swijnenburg echt iets voor jou. Nieuw en enthousiast personeel is altijd welkom!

Zit het chauffeursvak bij jou in hart en nieren? Ben je woonachtig binnen een straal van 20 kilometer rond Werkendam en kan jij niet wachten om net als onze Henri flinke kilometers te maken? Neem dan vooral contact op met Janica Swijnenburg op 0183-515663 of stuur een mail naar administratie@swijnenburg.nl om de mogelijkheden door te spreken!